(click to open) 6TH INTERNATIONAL STAFF TRAINING WEEK, 11-15 OCTOBER, 2021, UNIVERSITY OF SARAJEVO


(klikni da otvoriš) JEDANAESTI SAJAM STIPENDIJA / ELEVENTH SCHOLARSHIP FAIR

Webinar: Building interconnected teaching for an interconncted world

Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu nastavio je uspješnu saradnju sa Univerzitetom Bylastok u Poljskoj. 

Na webinaru koji je organizirala prof. dr. Marta Kowalczuk-Walędziak, prodekanesa za međunarodnu saradnju Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Bylastoku pod nazivom „Building interconnected teaching for interconnected world: Bosnian and Polish perspective“ održanog 1. 6. 2021. godine prof. dr. Irma Čehić, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja, prezentirala je pozitivna iskustva integrirane evaluacije rada studenata, odnosno izrade razvojnog portfolija kao završnog ispita - „Replacing exams with portfolios – developing cooperation between students and connection between subjects“. 

Na webinaru  je aktivno učestvovala i prof. dr. Agnieszka Szplit sa Fakulteta za edukaciju i psihologiju Jan Kochanowski Univerziteta u Kielce-u predstavljajući projekt bilingvalnog predškolskog odgoja i obrazovanja „Growing up in a multilingual world – pre-school children bilingual education".

Webinaru su prisustvovali i predstavnici Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te je dogovoren i nastavak saradnje s oba univerziteta s fokusom na mobilnosti studenata i nastavnika te zajedničko učešće i rad na projektima.


Mobilnost u online okruženju

Mobilnost u online okruženju

Gostovanje prof. dr. Vicenta Minana-Signes sa Univerziteta Valencia realizirano je u okviru programa Erasmus+KA107 na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u online okruženju, u periodu od 19. 4. do 23. 4. 2021. godine. U okviru programa profesor Minana-Signes održao je sastanak sa prof. dr. Irmom Čehić, prodekanesom za nastavu i studentska pitanja i sa prof. dr. Sanelom Merjem Rustempašić, prodekanesom za međunarodnu saradnju i kvalitet. Prvo predavanje realizirano je o temi „Sistem obrazovanja u Španiji“. Uvaženi profesor Vicente Minana-Signes održao je i predavanja za studente Odsjeka za razrednu nastavu na trećoj godini, kao i za studente Odsjeka za edukaciju i rehabilitaciju na drugoj godini o temi „Posturalni poremećaji kod učenika“. Upućena je i inicijativa za uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo profesoru Minana-Signes na gostovanju i inspirativnim predavanjima.


Muzička akademija Cetinje uspješno je realizirala Drugi međunarodni simpozijum iz oblasti muzičke pedagogije SIMPED2021 u Crnoj Gori. U toku dva simpozijumska dana izlaganja je ispratilo oko 100 učesnika iz zemlje i inostranstva. Ključna predavanja održale su prof. dr Gordana Karan (FMU Beograd) i prof. dr Karin Wagner (MDW, University of Music and Performing Arts, Vienna). Naše kolegice, doc. dr. Mirsada Zećo i prof. dr. Lejla Silajdžić, predstavljale su Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu i prezentirale su nove perspektive učenja i podučavanja muzike.

171265178 10158126066739142 4729796899096843865 n    SIMPED


Newsflash: Nominate your students now for Autumn 2021 at Windesheim University of Applied Sciences

Starting today, you can nominate your students that would like to come to Windesheim University of Applied Sciences during the Autumn 2021 semester.


Please use the following link to our online system to nominate your students. We kindly ask you not to share this link with your students: Nomination incoming students Windesheim UAS-Mobility Online

You can nominate your student(s) from April 1st until May 15th.

Upon your nomination your student(s) will receive an automated response from our application system asking them to create an account and start the application process. For the application process students can also view some instructional videos that we've prepared. The Learning Agreement to be used by used can be found on our website

Currently our Board has not yet decided on the means of teaching, but we expect the start of the semester to be either online or blended. As soon as our Board will make its decision we will make sure you will receive more specific information on this.

We are looking forward welcoming your students again in Autumn 2021.


Obavještenje za mobilnost!

Poziv je namijenjen osoblju i studentima Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u okviru ERASMUS+ programa za Univerzitet u Primorskoj, Slovenija.

Sve potrebne informacije mogu se pronaći na linkovima, i to:

za studente: https://www.upr.si/en/international-/international-mobility/erasmus/up-call-erasmus-for-students/2291-

za osobljeCall E+ KA107 2020 STAFF  

Krajnji rokovi prijave su:

za studente 15. 3. 2021. godine

za osoblje 15. 4. 2021. godine.

Sve prijave bit će kompletirane do 31. 7. 2021. godine.


Dostavljamo vam informaciju o raspisivanju poziva za mlade istraživače u sklopu programa “Unaprijeđenje uloge nauke u društvu” u organizaciji British Councila i to:

Poziv za Obuku mladih istraživačica i istraživača za djelotvornije komuniciranje nauke i javni angažman – Program obuke ima za cilj poboljšati sposobnosti istraživača u ranoj karijeri da učinkovito komunicira u nauci i angažiraju se sa širom javnošću. Namijenjen je istraživačima u ranoj karijeri (nekome ko je u roku od osam godina od dodjele doktora znanosti) iz svih disciplina. Program će se izvoditi u suradnji sa Univerzitetom Zapadne Engleske (Bristol) i organizacijom ThinkWrite. Za više informacija o programu treninga kliknite ovdje

Poziv za Obuku mladih istrazivača i istraživačica za djelotvorniju upotrebu nauke u kreiranju javnih politika – Cilj programa osposobljavanja je poboljšati sposobnosti istraživača u ranoj karijeri za prevođenje naučnih dokaza u politiku i učinkovitije povezivanje s kreatorima politike i ostalim dionicima. Program obuke namijenjen je istraživačima u ranoj karijeri (nekome ko je u roku od osam godina od dodjele doktora nauka) koji istražuju u sljedećim područjima: zdravstvo, socijalna skrb, obrazovanje, okoliš, poljoprivreda, energetika, upravljanje rizikom od katastrofe, ekonomija itd. Program će se izvoditi u saradnji s parlamentarnim komunikacijama Dods. Za više informacija o programu treninga kliknite ovdje.

Rok za prijave je 1. decembar 2020. godine.

Promocija nove međunarodne koautorske knjige poezije Postmodern Voices

U sklopu međunarodne online konferencije World Poetry Conferance, 13. 10. 2020. u 19:00 sati, promovirana je i nova koautorska knjiga poezije na engleskom jeziku doc. dr. Mirzane Pašić Kodrić Postmodern Voices, Volume 1, Earth Vision Publications, Gurugram, Indija 2020. Pored novih pjesama doc. dr. Pašić Kodrić,  na promociji su predstavljene pjesme i drugih autora iz knjige: Caroline Turung (Francuska), Tatyane Terebinove (Rusija), dr. Maureene Shyamale Rajamoney (Malezija) te  Prakasha Nagarajana (Indija).

O knjizi su govorili dr. Parneet Jaggi i dr. Jernail S Aanand.

Post Modern Voices Cover


Notice for International students / Obavijest za inostrane studente
https://international.unsa.ba/academic-info/


windesheim

Windesheim International Office

Periodical Newsletter – Summer Edition 2020

  • Nomination deadline Spring Semester 2021
  • EAIE "Early Morning" Online Partner Breakfast - 16 September 2020
  • Virtual Exchange Opportunities
  • Get to know our exchange programmes - Data-driven innovation
  • KA107 cooperations granted
  • Continued Windesheim partners - going global!

 


Odluka Rektora UNSA o suspendiranju mobilnosti / 8. april 2020.

 

Projekti COVID19 / 1. april 2020.

Otkazuju se konkursi za mobilnost u zimskom semestru 2020/2021. godine / 23. mart 2020.

Obavijest / Notice / 12. mart 2020.

Zbirka uputa za mobilnost - Univerzitet u Sarajevu

Upute o implementaciji međunarodne kreditne mobilnosti

Informacije i upute o dostupnim programima saradnje za 2020. godinu

P1 - Zahtjev za pripremanje dokumentacije za poziv u okviru Erasmus ili drugih programa

Lista projekata