III ciklus studija

{AF}Interdiciplinarni doktorski studij Savremeni tokovi predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja za slijedeće oblasti:

MODUL A: Rani odgoj i savremeni problemi razvoja predškolskog odgoja,

MODUL B: Kurikulum savremene škole,

MODUL C: Škola u koncepciji inkluzivnog odgoja i obrazovanja,

MODUL D: Rukovođenje, upravljanje i evaluacija u institucijama odgoja i obrazovanja

MODUL E: Metodike nastavnih predmeta u razrednoj nastavi :

E1: Metodika bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti

E2: Metodika matematike

E3: Metodika prirode i društva

E4: Metodika muzičke kulture

E5: Metodika likovne kulture

E6: Metodika tehničke kulture

E7: Metodika tjelesne kulture

Studij se organizira u trajanju od tri godine (šest semestara). Kandidati se opredjeljuju za jedan modul. Kandidati koji se opredijele za izborni Modul E vrše izbor samo jedne metodike.

Nakon odbranjene doktorske disertacije u području odabranog  modula stječe se naučno zvanje - doktor odgojnih nauka. Kandidati koji odbrane doktorsku disertaciju u okviru  Modula E stječu naučno zvanje  - doktor odgojnih nauka – područje odabrane metodike u početnoj nastavi osnovne škole.

Uvjeti za upis na izborne module A, B, C i D

  1. Kandidati koji su završili univerzitetske diplomske studije za stjecanje nastavničkih zvanja, kao i srodnih studija za stjecanje zvanja stručnih saradnika u institucijama odgoja i obrazovanja prema principima Bolonjskog studija (u području pedagogije, psihologije, socijalnog rada, bibliotekarstva, komunikologije, kao i drugih studija u kojima su  izučavane pedagoške, sociološke ili psihološke nauke (sa stečenih 300 ECTS bodova).
  2. Kandidati koji su završili univerzitetske diplomske studije za stjecanje nastavničkih zvanja, kao i srodnih studija za stjecanje zvanja stručnih saradnika u institucijama odgoja i obrazovanja prema principima predbolonjskog studija (u području pedagogije, psihologije, socijalnog rada, bibliotekarstva, komunikologije, kao i drugih studija u kojima su  izučavane pedagoške, sociološke ili psihološke nauke.
  3. Kandidati koji su završili odgovarajuće četverogodišnje osnovne studije i dvogodišnje odgovarajuće naučne magistarske studije prema principima predbolonjskog studija.

Uvjeti za upis na izborne module E iz područja metodika nastavnih predmeta u razrednoj nastavi

  1. Kandidati koji su završili univerzitetske diplomske studije odgovarajućeg  nastavničkog smjera (prema principima Bolonjskog studija, sa stečenih 300 ECTS bodova) u području društvene, humanističke, prirodno-matematičke i umjetničke grupe predmeta.
  2. Kandidati koji su završili univerzitetske diplomske studije odgovarajućeg  nastavničkog smjera (prema principima predbolonjskog studija) u području društvene, humanističke, prirodno-matematičke i umjetničke grupe predmeta.
  3. Kandidati koji su završili odgovarajuće četverogodišnje osnovne studije i dvogodišnje odgovarajuće naučne magistarske studije prema principima predbolonjskog studija.{/AF}

Kandidati koji upisuju izborne module A, B, C, D i E mogu biti upisani pod uvjetom da imaju srednju ocjenu   diplomskog studija  (ili četverogodišnjeg univerzitetskog studija po ranije važećem studijskom programu ) iz grupe predmeta relevantnih za opće osnove i izabrane programe doktorskog studija – najmanje  8,00.

Kandidati državljani Bosne i Hercegovine, kao  i strani državljani, koji su obrazovanje stekli izvan Bosne i  Hercegovine dostavljaju Rješenje o nostrifikaciji diplome/diploma o prethodno završenom univerzitetskom obrazovanju.

Kandidati sa završenim odgovarajućim magisterijem nauka oslobođeni su pohađanja studija u I, II i III semestru kao i snošenja troškova u iznosu od 50 % od ukupnog iznosa.

Utvrđeni iznos cijene trogodišnjeg studija kandidati mogu uplaćivati u četiri rate za svaku godinu studija ili  u 36 jednakih mjesečnih rata.

Uz prijavu na Konkurs kandidati su obavezni dostaviti slijedeće dokumente:

  • Zahtjev za upis;
  • Biografiju/bio-bibliografiju;
  • Originalnu ili ovjerenu fotokopiju diplome završenog  I i II ciklusa studija (za studente koji su završili studij prema Bolonjskom sistemu);
  • Originalnu ili ovjerenu fotokopiju diplome o završenom fakultetu, stečenom stupnju magistra nauka, sa uvjerenjem o prosjeku ocjena (za studente koji su završili studij po predbolonjskom sistemu studija);
  • Originalnu ili ovjerenu fotokopiju Rješenja o nostrifikaciji diplome za kandidate koji su stekli prethodno obrazovanje izvan Bosne i Hercegovine;
  • Uvjerenje o državljanstvu (original ili ovjerena fotokopija);
  • Izvod iz matične knjige rođenih (original ili ovjerena fotokopija){/AF}