EBSCO DATABASE

EBSCO 1On-line sistem koji pruža mogućnost pristupa velikom broju različitih elektronskih baza. Omogućeno je pretraživanje velikog broja časopisa od kojih je preko 10.000 u full textu. Pored časopisa moguće je pretraživati i ogroman broj raznovrsnih publikacija koje nude sažetke, novinske preglede i enciklopedijske podatke.

 INFOBIRO

Infobiro logoINFOBIRO je digitalni arhiv štampanih medija u Bosni i Hercegovini i jedan od najznačajnijih u regionu. Digitalni arhiv INFOBIRO uključuje arhiv dnevnih novina (Dnevni Avaz, Oslobođenje, Nezavisne novine, Dnevni list), sedmičnih magazina (Dani, Slobodna Bosna, Reporter, Global, Ljiljan, Max magazine, Feral Tribune, Monitor), petnaestodnevnih magazina (Start, Max Magazine), arhiva poslovnih magazina (ZIPS, Banke, Poslovne novine, Glasnik vanjskotrgovinske komore, Glasnik privredne/gospodarske komore FBIH, INFOKOM, Banke u BiH), digitalne kolekcije stare bosanskohercegovačke periodike kao i sociološka, medijska i multidisciplinarna istraživanja različitih institucija iz cijele regiji. Osnivač INFOBIRO-a je MEDIACENTAR Sarajevo.

SLUŽBENI LIST BiH

sllist 1JP NIO Službeni list izdavač je slijedećih službenih glasila: Službene novine FBiH, Službeni glasnik BiH, Službene novine KS i Međunarodni ugovori. Na ovom web site-u možete pogledati sadržaj tekućih brojeva navedenih glasila kao i arhivu od 1994. g. do danas.

ISI Web of Knowledge

ISI Web of knowledge logoWeb of Science® (1994-present) - omogućuje pristup vodećoj svjetskoj literaturi iz oblasti prirodnih, društvenih, humanističkih nauka i umjetnosti.

U okviru Web of Science omogućen je pristup na:

  • Science Citation Index Expanded (1994-present)
  • Social Sciences Citation Index (1994-present)
  • Arts & Humanities Citation Index (1994-present)

Current Contents Connect® (1998-present) - pruža mogućnost pretraživanja aktuelne akademske literature i časopisa, uključujući i evaluirane relevantne web stranice i dokumente. U okviru Current contents Connect omogućen je pristup na:

  • Agriculture, Biology & Environmental Sciences (1998-present)
  • Social & Behavioral Sciences (1998-present)
  • Clinical Medicine (1998-present)
  • Life Sciences (1998-present)
  • Physical, Chemical & Earth Sciences (1998-present)
  • Engineering, Computing & Technology (1998-present)
  • Arts & Humanities (1998-present)

Za informacije o pristupu kontaktirati osoblje biblioteke

SCIENCE DIRECT

sd 1Elektronska baza podataka koja obuhvata preko 8.000.000 u punom tekstu iz skoro svih naučnih oblasti - period 1997 - 2007. Sadrži oko 3000 časopisa od kojih su preko 2000 peer-reviewed časopisi. Izdavač je Elsevier, jedan od najpoznatijih svjetskih izdavača. Fakulteti Univerziteta u Sarajevu, pa tako i Pedagoški fakultet, imaju pristup na 90 naučnih časopisa u punom tekstu, od kojih je 9 iz oblasti društvenih nauka.

EMERALD DATABASE

Emerald1Baza podataka koja omogućuje pristup full textu naučnih i stručnih časopisa iz oblasti menadžmenta, inžinjerstva, informatike, tehnologije i bibliotekarstva. Pretraživanje je moguće vršiti po različitim kriterijima, te preuzimati, printati i e-mailovati članke.

DOAJ

doaj1Servis koji omogućava besplatno pretraživanje oko 2600 časopisa, od kojih je značajan broj u full textu.

 

CEEOL (Central and Eastern European Online Library)

ceeolC.E.E.O.L. je online arhiva koja omogućuje pristup do cjelovitog teksta članaka u PDF formatu iz humanističkih i društvenih znanosti, časopisa i re-digitaliziranih dokumenata koji se odnose na teme vezane za zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe. 

HRČAK

hrcak 1HRČAK - centralni portal koji nudi pregled naučnih i stručnih hrvatskih časopisa kao i podatke o njihovoj dostupnosti. Za neke je moguće pregledati cjeloviti tekst, dok su za druge dostupni bibliografski podaci i sažetak. ÄŚasopisi su klasificirani prema abecedi i naučnoj oblasti, ali se nudi i mogućnost pretrage članaka po ključnoj riječi.

OPEN J-Gate

open j-gateOpen J-Gate je portal za pristup svjetskim časopisima i milionioma članaka iz on-line časopisa. Osim toga, Open J-Gate je baza koja sadrži oko 4000 akademskih, istraživačkih i industrijskih časopisa od kojih su više od 1500 peer-reviewed akademski časopisi.

OpenDOAR

open-doarOpenDOAR predstavlja direktorij akademskih repozitorija sa slobodnim pristupom. Nudi mogućnost pretrage po repozitoriju, ali i njihovog sadržaja. Korist ove baze ogleda se u mogućnosti besplatnog korištenja naučnih i stručnih radova.

OAIster

oaister 1OAIster je projekt University of Michigan Digital Library Production Service.

Svrha projekta je kreirati digitalnu zbirku akademskih elektronskih izvora na jednom mjestu.

Google Scholar

scholar logo lg 2011Google Scholar pruža mogućnost pretraživanja naučne litarature zastupljene u različitim izvorima kao što su: knjige, članci, sažeci, recenzije i dr.

Wikipedia

wikipedia 1Wikipedia je višejezična, na Webu zasnovana enciklopedija slobodnog sadržaja. Ona postoji kao wiki, što podrazumijeva da se piše u saradnji s brojnim volonterima, te većinu članaka može mijenjati svako s pristupom Internetu i odgovarajućim web preglednikom. Projekt je započet 15. januara 2001. kao dodatak stručno pisanoj (i do sada ugašenoj) Nupediji. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija - zaklada Wikimedija. Sadrži više od 13 miliona članaka na mnogim jezicima. Od početka joj raste popularnost, djelujući pozitivno na stvaranje drugih projekata od općeg interesa. Od urednika se traži da održavaju određen nivo "neutralnosti" pri sažimanju istaknutih motrišta, bez određivanja objektivnosti istine.

RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - petak: 08:00 - 15:30

Rukovodilac biblioteke
Nizama Hodžić
Telefon: 033 665-867
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

ONLINE KATALOG
  

 

 

 

 

 

Pedagoški fakultet Sarajevo