“ZVUK KAO NEVIZUELNI LIKOVNI MOTIV”

U saradnji sa Pedagoškim fakultetom u Ljubljani, JU Centrom kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu u sklopu Erasmis mobilonosti realizovao je nastavu i radionice projekta i naučnog istraživanja pod nazivom “ZVUK KAO NEVIZUELNI LIKOVNI MOTIV”.

Cilj ove aktivnosti je realizovati edukativno odgojnu nastavu unutar dvije umjetnosti, muzičke i likovne, odnosno vremneske i prostorne u svrhu produbljivanja značaja zvučne improvizacije i njene refleksije kroz sliku, boju, oblik i ritam.

U realizaciji zvučne improvizacije na terapijskim instrumentima i refleksija kroz boju, ritam i oblik studenti oba fakulteta su imali priliku da izraze emocije i ukupan dojam zvučne improvizacije izvedene na gongovima, zvučnim zdjelama i sličnim terapijskim instrumentima. Tako je realizovana obrazovno odgojna nastava putem korelacije dvije umjetnosti, muzičke i likovne, u svrhu produbljivanja značaja zvučne improvizacije na uticaj likovnog stvaralaštva i emotivno stvaralački efekat. Ovaj međusobni suodnos dvije umjetnosti podrazumijeva njihovu uzajamnu zavisnost, a kao poticaj može potaknuti veću kreativnost, slobodniju i iskreniju emotivnu stvarnost, te imati terapeutsko dejstvo. Ovo istraživanje imalo je i zadatak da studenti uključe njihove sposobnosti u rješavanje likovnog zadatka, unutar različitih domena: emocionalnoj, intelektualnoj i duhovnoj, te da pronađu i razviju svoj individualni likovni govor izražavajući svoje emocije. Likovni radovi obiluju elementima svjesnog, ali i nesvjesnog značenja, predstavljajući time prozor u autentičnost, te ovakav pristup likovnom djelovanju pomaže da se izraze osjećanja iz takozvane nevidljive stvarnosti omogučavajući stvaratelju da prikaže ono što ne zna iskazati riječima.

Prof. dr. Maja Žmukić održala je predavanje o likovnoj umjetnosti i likovnom obrazovanju i odgoju te o komparaciji likovne i muzičke umjetnosti, sa posebnom pažnjom posvećenom razvijanju sposobnosti posmatranja kod studenata, te likovno vizuelnom izražavanju, gdje se doživljaj i shvatanje ostvaruje najviše perceptivnim putem. Uz primjenu zvuka u ovakvoj edukaciji dao se značaj interdisciplinarnosti u odgojno-obrazovnoj praksi te nove i inovativne metode rada u nastavi.

Izvjestaj za Erasmus 1

Doc. dr. Mirsada Zećo je održala predavanje šta su inovativne muzičke metode u procesu poučavanja te govorila o komparaciji tradicionalnih i savremenih metoda u nastavi muzike. Unutar ove nastave realizovana je edukacijsko preventivna primjena zvuka i muzike, odnosno zvuka i zvučne frekvencije. Također se razgovaralo o specifičnosti terapijskih muzičkih instrumenata u inkluzivnom okruženju i njenom značaju u radu sa djecom predškolskog i školskog uzrasta.

Ovim je postignuto stvaranje inkluzivne kulture kroz zvuk i sliku koja vodi do kreiranja sigurne i poticajne zajednice obrazovno odgojnog sistema, jer ovaj oblik rada može pomoći i u razvijanju neverbalne komunikacije, socijalne interakcije i tolerancije u vrtićima i školama. Studenti ovog projekta su imali priliku da kroz likovno djelovanje izraze emocije i ukupan dojam zvučne improvizacije, što je i rezultiralo potpunijm obrazovanju i razumijevanju uloge muzičke i likovne umjetnosti u procesu edukacije djece predškolskog uzrasta kao i učenika osnovnoškolskog obrazovanja.


Prof. dr. Mirzana Pašić Kodrić  boravila je u okviru Erasmus programa na Università di Roma Tor Vergata - Facoltà di Lettere e Filosofia u periodu od 5.-9. 12. 2022. godine.


Putovanje u Gruziju u sklopu projekta ESTA

Prirodno-matematički fakultet, Filozofski fakultet i Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu uključeni su u realizaciju projekta Erasmus+ Capacity Building in Higher Education pod nazivom Educating Science Teachers for All (ESTA)U ovom projektu sudjeluje osam univerziteta iz pet zemalja (Njemačka, Irska, Bosna i Hercegovina, Gruzija i Filipini), a jedan od ciljeva projekta jeste da se budući i sadašnji nastavnici prirodnih nauka osposobe za realizaciju nastave u kulturno i jezički heterogenim sredinama.U periodu 14. 1. 2023 – 19. 1. 2023. realizirano je jedno od niza putovanja u sklopu projekta ESTA, a ovoga puta sastanak je upriličen u Gruziji, gdje su se na Ilia State Univerzitetu u Tbilisiju sastali predstavnici timova iz zemalja učesnica ovoga projekta. Predstavnice tima ESTA Univerziteta u Sarajevu na ovim susretima bile su prof. dr. Emira Mešanović-Meša (Pedagoški fakultet) i Merima Mrdić, MA (Prirodno-matematički fakultet). Na sastancima se prezentirao dosadašnji rad pojedinačnih timova iz zemalja učesnica i radilo na planiranju narednih obaveza uključenih projektom. Razmjenjivala su se iskustva, teškoće i izazovi pred kojima se svaki od timova našao. Članovi su imali priliku da obiđu ovaj univerzitet i upoznaju neke studijske programe. Organizirana je i jednodnevna posjeta Univerzitetu u Telaviju, koji je također jedan od partnera projekta. Članovi tima iz Gruzije pokazali su zašto za stanovnike ove prelijepe zemlje vrijedi da su među najboljim domaćinima na svijetu, a glavni grad Tbilisi svojim bogatim historijskim i kulturnim naslijeđem svjedoči o davnim zbivanjima i njegovoj sudbini na razmeđu dvaju kontinenata, no ipak snažnim razvojem krči put ka savremenoj metropoli. Nikoga ravnodušnim nije ostavio ni grad Telavi, koji je smješten u podnožju zadivljujućeg Kavkaza. Osim što je ispunjen cilj putovanja, nova poznanstva i stečeno iskustvo obogatilo je sve članove ovih timova, a duboko utisnut u sjećanju ostat će živopisni krajolik ove prelijepe zemlje.

p1gplk5bg9ag81vbopa1tm429l6   p1gplk5bg812mv15e61t5jp0tgtr4  p1gplk5bge7gponngof1eu71j727

p1gplk5bgeqcpoaf1hrikit5b8  p1gplk5bg81uje1u5ims21k7n1il05  p1gplk5bgf3a9e6shbav8j17pl9

p1gplk5bgf12on1ki1fk1v5i1q13a


 

CALL FOR APPLICATIONS for STAFF TEACHING MOBILITY In framework of ERASMUS+ INTERNATIONAL CREDIT MOBILITY (ICM 2020) programme at UNIVERSITY OF LJUBLJANA, FACULTY OF EDUCATION in study year 2022/2023


 

Gostovanje profesora Ioannisa Michalisa na Pedagoškom fakultetu

Uvaženi profesor Ioannis Michalis sa Aristotle Univerziteta u Thessaloniki - Grčka, gostovao je u okviru programa  ERASMUS na Pedagoškom fakultetu. Studentima Pedagoškog fakulteta održao je predavanja o obrazovnom sistemu u Grčkoj, formalnom obrazovanju učitelja u Grčkoj, online nastavi za vrijeme pandemije te upotrebi IT u nastavi. Profesor Michalis održao je sastanke sa dekanom Pedagoškog fakulteta, prof. dr. Danielom Malečom kao i sa prodekanesom za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. Irmom Čehić. Vjerujemo da ćemo nastaviti saradnju sa Aristotle Univerzitetom.

Saradnja Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 

Gostovanje doc. dr. Roberta Potočnika sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, realizirano je u periodu od 10. do 14. 1. 2022. godine. U okviru programa Erasmus, potpisan je Ugovor o saradnji naša dva fakulteta. Uvaženi kolega Potočnik održao je radne sastanke sa prof. dr. Sanelom Merjem Rustempašić, prodekanesom za međunarodnu saradnju i kvalitet i sa prof. dr. Irmom Čehić, prodekanesom za nastavu. Posebne sastanke održao je  sa prof. dr. Majom Žmukić. Tom prilikom dogovoreni su planovi o nastavku saradnje, uzvratnoj posjeti i projektima.

Ovim putem zahvaljujemo se doc. dr. Robertu Potočniku na dolasku i dogovorima za nastavak saradnje.


Saradnja Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Učiteljskog fakulteta u Užicu

Gostovanje prof. dr. Daliborke Purić sa Univerziteta u Kragujevcu - Učiteljski fakultet u Užicu, realizirano je u periodu od 11 - 15. 10. 2021. godine. U okviru programa Erasmus+KA107 uvažena profesorica Purić održala je radne sastanke sa prof. dr. Sanelom Merjem Rustempašić, prodekanesom za međunarodnu saradnju i kvalitet i sa prof. dr. Irmom Čehić, prodekanesom za nastavu i studentska pitanja. Susreti su upriličeni i sa predmetnim nastavnicima, prof. dr. Jasminom Bećirović - Karabegović i doc. dr. Sanjom Soče. Zbog trenutne epidemiološke situacije, prof. dr. Purić, realizirala je nastavu online putem za studente III i IV godine Odsjeka za razrednu nastavu i Odsjeka za predškolski odgoj. Dogovorena je uspostava saradnje naša dva fakulteta.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo prof. dr. Daliborki Purić na gostovanju, odličnim predavanjima i ugodnom druženju.


Gostovanje prof. dr. Vicenta Minana-Signes sa Univerziteta Valencia realizirano je u okviru programa Erasmus+KA107 na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u online okruženju, u periodu od 19. 4. do 23. 4. 2021. godine. U okviru programa profesor Minana-Signes održao je sastanak sa prof. dr. Irmom Čehić, prodekanesom za nastavu i studentska pitanja i sa prof. dr. Sanelom Merjem Rustempašić, prodekanesom za međunarodnu saradnju i kvalitet. Prvo predavanje realizirano je o temi „Sistem obrazovanja u Španiji“. Uvaženi profesor Vicente Minana-Signes održao je i predavanja za studente Odsjeka za razrednu nastavu na trećoj godini, kao i za studente Odsjeka za edukaciju i rehabilitaciju na drugoj godini o temi „Posturalni poremećaji kod učenika“. Upućena je i inicijativa za uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo profesoru Minana-Signes na gostovanju i inspirativnim predavanjima.


Nastavnici Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ostvaruju mobilnosti i gostuju u svojstvu predavača na fakultetima širom svijeta. Za nastavno i nenastavno osoblje boravci su kraći (od pet dana do dva mjeseca), a njihova svrha je učestvovanje u nastavi, realizacija predavačkih aktivnosti ili profesionalno usavršavanje.

haris memisevic graz

Doc. dr. Haris Memišević, Univerzitet u Grazu
 

haris memisevic heidelberg 

Doc. dr. Haris Memišević, Univerzitet u Heidelbergu
 

haris memisevic st gallen

Doc. dr. Haris Memišević, Pedagoški fakultet u St. Gallenu

mirzana pasic kodric ankara

Doc. dr. Mirzana Pašić Kodrić, Univerzitet u Ankari

mirzana pasic kodric istanbul

Doc. dr. Mirzana Pašić Kodrić, Marmara Univerzitet u Istanbulu

merima causevic ljubljana

Doc. dr. Merima Čaušević, Univerzitet u Ljubljani