Svjetski Dan učitelja danas je obilježen na Univerzitetu u Sarajevu – Pedagoškom fakultetu prigodnim druženjem bivših i sadašnjih studenata.

Na inicijativu prof. dr. Irme Čehić, prodekanese za nastavu i studentska pitanja i prof. dr. Sanele Merjem Rustempašič, prodekanese za međunarodnu saranju i kvalitet, studenti sve četiri godine prvog ciklusa studija Odsjeka za razrednu nastavu su imali priliku razgovarati o savremenim tendencijama u obrazovanju, učiteljskoj profesiji i njenim izazovima, aktualnoj kurikularnoj reformi, značaju studija za pripremanje budućih učitelja, cjeloživotnom učenju – imperativu svake nastavničke profesije, kao i mnogim drugim temama, sa istaknutim učiteljima i bivšim studentima našeg Fakulteta: mr. sc. Dženitom Arbak Demir, magistricom odgojnih nauka, Eminom Rovčanin Mekić, MA, magistricom razredne nastave, Stašom Dedić i Lemanom Terzimehić, profesoricama razredne nastave, studenticama postdiplomskog studija Pedagošog fakulteta, te Arminom Ramićem, MA, magistrom razredne nastave, studentom III ciklusa studija i dobitnikom Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za I i za II ciklus studija. Druženju je prisustvovala i doc. dr. Sanja Soče.

Studenti sve četiri godine prvog ciklusa studija na Odsjeku za predškolski odgoj su o značaju odgajateljskog poziva i njegovoj ulozi u razvoju djeteta, profesionalnim i generičkim kompetencijama odgajatelja, značaju kontinuiranog usavršavanja odgajatelja, razgovarati sa istaknutim odgajateljima i bivšim studentima našeg Fakulteta: Almom Trnka, MA, magistricom predškolskog odgoja i direktoricom J.U. „Djeca Sarajeva“, Eminom Nuhanović Čomor, studenticom generacije, Amelom Hadžić, Almom Konjičanin, Enisom Čelebić, profesoricama predškolskog odgoja i studenticama II ciklusa Odsjeka za preškolski odgoj. Druženju je prisustvovala i prof. dr. Jasmina Bećirović – Karabegović, koja je i sama svoje profesionalno usavršavanje počela kao odgajatelj.

Učitelji i odgajatelji su istakli da uvijek rado dolaze na Fakultet, jer imaju lijepa sjećanja na studentske dane. Veze sa Fakultetom su neraskidive, jer su nastavnici i saradnici Fakulteta uvijek bili i ostali podrška svim svojim studentima. Današnja druženja iskoristili smo i da podsjetimo na važnost učiteljskog poziva na svim nivoima obrazovanja i njegov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te nužnost podizanja društvene svijesti o značaju odgoja i obrazovanja.

SRETAN NAM DAN UČITELJA!