Razglednica i osvrt s Univerziteta Primorska naše studentice Sarah Skalonjić

Odlazak  na mobilnost Erasmus+ promijenio mi je život sa različitih aspekta. Provedenih 5 mjeseci na obali u Sloveniji doprinijelo je u razvijanju mene kao samostalne ličnosti, a itekako razvijanju znanja o drugim ljudima, njihovim kulturama, tradicijama, ekonomskom i političkom položaju zemlje iz koje dolaze, te me samim tim podstaklo da sagledam i razumijem položaj moje domovine. Odlazak  na mobilnost Erasmus+ promijenio mi je život sa različitih aspekta. Provedenih 5 mjeseci na obali u Sloveniji doprinijelo je u razvijanju mene kao samostalne ličnosti, a itekako razvijanju znanja o drugim ljudima, njihovim kulturama, tradicijama, ekonomskom i političkom položaju zemlje iz koje dolaze, te me samim tim podstaklo da sagledam i razumijem položaj moje domovine.  Upoznala sam mnogo različitih, a ujedno i vrlo sličnih ljudi koji dolaze sa različitih strana svijeta i stvorila prijateljstva u koja sam sigurna da će trajati za života. Što se tiče  samog fakulteta i učenja, mogu reći da su iskustva samo pozitivna. Obzirom da sam slušala većinu predavanja na slovenačkom jeziku, koji prethodno nisam poznavala, i uspješno ih savladala i položila, govori o tome koliko je pristup profesora i fakulteta bio profesionalan i fleksibilan. Prilikom bilo koje nejasnoće, svi su rado bili spremni pomoći i objasniti neke stvari više puta dok ih nisam u potpunosti shvatila. Također, za svaki predmet imali smo određenu vrstu prakse, gdje se jednom sedmično išlo u vrtiće i posmatralo i analiziralo, a potom su svi studenti imali priliku da održe vlastitu aktivnost u različitim grupama u vrtićima širom Primorskog dijela Slovenije. Jako sam zadovoljna svojim provedenim periodom na Univerzitetu u Primorskoj i osjećaj da nakon dvije godine provedene u online učenju, ujutro ustanem, spremim se i odem na fakultet bio je neprocjenjiv, jer ipak smatram da je za svakog studenta važno da osjeća da je ustvari nešto učinio za sebe odlaskom na fakultet. Naučila sam jedan novi jezik - slovenački i unaprijedila poznavanje engleskog jezika. Svaki student bio domaći ili internacionalan imao je ogroman broj pogodnosti i to je omogućilo da se svi osjećamo jednako prihvaćeno. Studentska organizacija je često organizovala različite događaje za socijalizovanje, kao što su razni kvizovi, karaoke i različite vrste sportova za koje smo se mogli opredijeliti i ići više puta sedmično. Još jedna vrlo važna stvar koju mi je mobilnost Erasmus+ omogućila jesu brojna putovanja širom svijeta. Uspjela sam obići Španiju, Maltu, Mađarsku, Hrvatsku, Italiju i naravno veći dio Slovenije. Smatram da je ovo sve bilo jedno nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život i rado ga se sjećati, te savjetujem svakog studenta da iskoristi ovu mogućnost i unaprijedi svoje životno znanje.

Dolazna mobilnost studenta Guillema Martínez Torresa sa Univerziteta u Barceloni

Na Univerzitetu u Sarajevu, Pedagoškom fakultetu student G. M. Torres boravio je u zimskom semestru školske 2021/2022. O svom Erasmus iskustvu napisao je:

Ciao University of Sarajevo, I’m Guillem Martínez Torres, Erasmus student from the University of Barcelona and this is my review of my Erasmus in the faculties of pedagogy and fine arts.

First of all, It has to be said I went to Sarajevo without expectations. Without any idea about the culture, the history, the life routine and how the city looks like. I was trying to be surprised, to explore as much as possible once I was there. As usual in any new experience that I have to go through, I came to your city with positivity and excitement, but at the same time I was a bit scared because it was my first time living abroad.

Since the very first moment everything was working so well. I really like the city of Sarajevo. Your city has breathless views, interesting and unique spots like Trevevic or Baščaršija, history which has changed my mind about how the world works and wonderful coffees to hang out with people. Nevertheless, all these aspects are not enough to enjoy and learn if you do not feel comfortable. I can say now that Sarajevo is full of humil, hospitable and relaxed people. In almost every shop, every museum or every restaurant I was feeling welcomed. The partners who I have met in the university ( in both faculties) made me feel part of it, of all the process of learning and we were able to share our knowledge and learn from each other. Also I have to appreciate all the effort that the ESN had made organizing all the events that make all the erasmus people feel together and united.

Now talking about the university, I have to say thanks for your hard work on this. All the coordinators were taking care of me from the beginning and helping me with the bureaucracy and the organizacion of my subjects. Furthermore, I have to take in count the patience and effort of all the teachers, adapting to me the contents and guiding my learning during the whole semester.

Thanks to this experience I have grown up as a person in knowledge and independence. On the one hand, I feel much more confident talking in English, which I can say is the aspect that I have improved the most. The context that we have had in Sarajevo is the ideal to improve our language skills, with people around europe and our university in english too. The English level of the citizens is also pretty good, which is always something that helps you to feel completely immersed in the language. On the other hand, all the lessons were completely useful for me, from discovering the literature of the Balkans to improving my drawing and designing skills in the fine arts academy. In conclusion, Sarajevo will always mean to me self improvement and happiness.

I’m so grateful. Best wishes.

Guillem Martínez Torres

Razglednica s Univerziteta u Mariboru naše studentice Emine Alibašić.....

SM Emina 01   SM Emina 02   SM Emina 03

Slabo divanim slovenski
nešto malo
i to s greškom
tečno govorim rukama
i perfektno se služim smeškom.

                                      Emina

Čudna li je zemlja Slovenija, skoro dva i po puta manja od Bosne i Hercegovine.

Spremajući se na ovaj put, mnogo sam čitala o prirodnim ljepotama ove zemlje, o prelijepom Bledu, sunčanom primorju i vinogradima Mareziga.  Nažalost, neću se moći pohvaliti da sam obišla sva ta mjesta zbog situacije koja nas je sve zadesila. Ali iz svakog životnog iskustva treba izvući ono najbolje. Možda neću moći pričati kako sam gledala zalazak sunca u Piranu, šetala pored Ljubljanice i vidjela sva čudesa koje nudi Postojnska jama, ali ono ćemu ću moći svjedočiti je ljudska toplina koja izađe na vidjelo u teškim trenucima. Možda ovo iskustvo i nije baš onakvo kakvo sam očekivala, ali mi je donijelo nova poznanstva, upoznala sam gospođu Slavicu koja mi je prenijela svoje znanje o biljkama i koja je podijelila svoju životnu priču sa mnom, donijelo mi je četiri nova prijateljstva s Ajšom, Vladom, Nermanom i Marijom. Podarilo mi je i pedagošku praksu s troje djece iz zgrade, koja su me uputila u obrazovni sistem Slovenije.

Kamor koli grem

Sanjam o tebi

Vse me poti vodijo k tebi

Čakam z nekaj hrepenenja

Do vaših luči

Sarajevo moja ljubezen