Kao i većina studenata imala sam želju da živim pravi sudentski život, ali to u mom slučaju nije bilo moguće zbog koronavirusa COVID-19. Spletom okolnosti nailazim na konkurse Erasmus razmjene studenata i prvi put se počinjem interesovati o tome i razmišljati o odlasku u starnu državu kako bih studirala na drugom jeziku i učila ono što me zanima okružena drugom kulturom. Uz pomoć prodekanese za međunarodnu saradnju sa mog matičnog fakulteta, tačno na vrijeme uspjela sam poslati brojne dokumente i aplicirati, da bih nakon nekog vremena bila obavještena da sam jedina primljena na Univerzitet u Mariboru. U početku sam bila pomalo uplašena zbog te informacije, ali istovremeno sam i bila ohrabrena od strane porodice i profesora te odlučujem otići. To je definitivno jedna od boljih odluka u mom životu i ne bih sebi oprostila da sam odustala. Pet mjeseci provedenih u Mariboru (Slovenija) bilo je kao iz bajke. Počevši od prijateljstava koje sam stekla, putovanja, prakse, učenja o drugačijim kulturama i akademskih lekcija, druženja... sve u svemu nezaboravnih trenutaka zbog kojih sam definitivno bogatija osoba. Ovo iskustvo mi je omogućilo da napokon živim taj „studentski život“ o kojem sam maštala prethodne tri godine i da ispunim sve ono što sam htjela. Mislim da mi je mobilnost definitivno pomogla da razvijem sebe i svoju ličnost, postala sam  samostalnija i prvi put u životu vidjela kako je živjeti sama, postala sam i mnogo organizovanija. Iskoristila sam taj period da radim praksu u jednom vrtiću u Mariboru i tamo stekla jako dobro znanje i poznanstva, kao i Certifikat za uspješno obavljenu praksu u stranoj državi. Što se tiče fakulteta, predavanja sam uglavnom slušala na slovenskom i engleskom jeziku, što mi je pomoglo da bolje napredujem u engleskom i usvojim jedan novi jezik. Predmeti na fakultetu u Mariboru su uglavnom orijentisani na praksu i mnogo se crta, svira, vježba što ima za cilj da se metodički napreduje i da se razvijamo u tom smijeru.

Također, mnogo smo putovali, pa tako sam, pored obilaska prelijepe Slovenije, posjetila Hrvatsku, Austriju, Njemačku i Italiju. Sve to je bilo mnogo zabavnije jer je bilo u društvu prijatelja.

Studenti u Sloveniji, bilo domaći ili strani, imaju mnoge pogodnosti. Studentske organizacije se trude da organizuju mnogo zabavnih dešavanja, druženja, društvenih igri, izleta i slično. Mnogo mi se dopalo i što je ishrana studenata regulisana na način da sa sudentskim bonovima, izdvojivši minimalan novčani iznos, studenti mogu imati svaki obrok potpun i kvalitetan i da se na taj način njeguje i širi jednakost među ljudima.

Kao neko ko je otišao sam i iskusio Erasmus mobilnost, savjetujem svakom studentu da aplicira i ode na nekoliko mjeseci u drugu državu, jer je definitivno nešto što se ne zaboravlja do kraja života i nešto što pruža mogućnost da napredujete i gradite sebe kao ličnost bogatiju za mnogo novog iskustva.

Elma Bečar