Na Pedagoškom fakultetu Univatziteta u Sarajevu , 21. marta 2023. godine, dr. sci Amila Smajović je održala predavanje na temu: Bosanski ćilim - umjetnost i tradicija.

U prvom dijelu predavanja  analizirala je likovne elemente koji se nalaze na bosanskom ćilimu te je  istakla da je geometrijski stil   .

osnovni likovni izraz koji  dominira na motivima i kompoziciji motiva na ćilimu. Tragajući za porijeklom geometrijskog stila  na tlu Bosne i Hercegovine vratila nas je  daleko u prošlost u doba Neolita kad  su otkriveni prvi razboji za tkanje. Izdvajajući geometrijske motive sa bosanskog ćilima i komparativnom metodom  sa  geometrijskim motivima sa keramičkog posuđa  izdvojila je grupu ćilima koji se mogu smatrati najstarijim bosanskim ćilimima. Govorila je o razvoju zanatskih tkalačkih centara u doba Osmanlija , o  otvaranju Sarajevske tkaonice ćilima u doba Austrougarske monarhije, o zlatnom dobu tkaonice  između dva svjetska rata, o zatvaranju pogona ručno tkanih ćilima do alarmanrnog stanja danas.  Prikazala je original bosanske ćilime iz dezen karte  sarajevske tkaonice ćilima. Predavanje je imalo za cilj da ukaže na umjetničke, tradicijske vrijednosti koje baštini bosanski ćilim kao važan segment kulture življenja na tlu Bosne i Hercegovine.


 O  autorici projekta 

Dr. sc. Amila Smajović  je završila Akademiju likovnih umjetnosti  gdje je i magistrirala. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na odsjeku za  komunikologija 2018. godine odbranila je doktorsku tezu pod nazivom „Komunikacijaki simboli-studija slučaja bosanski ćilim.“ Na likovnoj umjetničkoj sceni prisutna je preko 30 godina. Organizovala je preko trideset samostalnih izložbi, a za svoj rad je dobila preko dvadeset nagrada u zemlji i inostranstvu.

Dugi niz godina se bavi proučavanjem  motiva, simbola i  istraživanjem  geometrijskog stila  na tradicionalnim bosanskim ćilimima. Motive pronalazi i u drugim granama  umjetnosti i smatra da su motivi koji se nalaze na bosanskom ćilimu mogu pomatrati kao znakovi kulture koji imaju hiljadugodišnju tradiciju.  

Objavila je  veliki broj tekstova o ovoj temi u referentnim časopisima a pojavila se i kao koautor u tri knjige. Učestvovala je na internacionalnim konferencijama i internacionalnim festivalima umjetnosti, a u pripremi je i knjiga o Tajnama bosanskog ćilima.

U svom radu povezuje tradicionalne zanate, tradicionalnu umjetnost i komunikaciju znakovima kao naučnu oblast. Svojim vklastitim radom, umjetničkim i naučnim djelovanjem  afirmira kulturno naslijeđe  Bosne i Hercegovine i doprinosi očuvanju bosanskog ćilima, ali i očuvanju  znakova kulture kao važnog segmenta kulture življenja. 

Koncept predavanja odnosio se na:

tradicionalna umjetnosti i folklornoj umjetnost, dr. sc. A. Smajović

likovni elementi na tradicionalnom bosanskom ćilimu,  dr. sc. A. Smajović

kompoziciji  motivi  na tradicionalnom bosanskom ćilimu, dr. sc. A. Smajović

historijski razvoj tkaonice ćilima u Sarajevudoc. dr. Maja Pličanić